dissabte, 13 de febrer del 2016

Energia solar

L'energia solar és un tipus d'energia renovable. L'energia solar és l'energia que prové del Sol en ones electromagnètiques. La radiació de les ones electromagnètiques té un valor de potència que varia segons el moment del dia, les condicions atmosfèriques que l'esmorteeixen i la latitud. Es pot assumir que en bones condicions d'irradiació el valor és superior als 1000 W/m2 a nivell de la superfície terrestre.
La radiació és aprofitable en els seus components directament i difosa, o bé en la suma d'ambdues. La radiació directa és la que arriba directament del focus solar, sense reflexions o refraccions intermèdies. La difosa és aquella que està present a l'atmosfera gràcies als múltiples fenòmens de reflexió i refracció solar dels núvols, i la resta d'elements atmosfèrics i terrestres. La radiació directa és direccional i pot reflectir-se i concentrar-se, mentre que la difosa no, ja que és omnidireccional.
Plaques solars.
Energia solar tèrmica
L'energia solar tèrmica és la utilització de la radiació solar per, en el cas d'una instal·lació domèstica, l'escalfament d'aigua a baixa temperatura (o eventualment altres fluids), destinada a l'ús com aigua calenta sanitària o calefacció. Addicionalment, pot emprar-se per a alimentar una màquina de refrigeració per absorció, que dona calor en lloc d'electricitat per condicionar l'aire.
Una instal·lació d'energia solar tèrmica consta d'un conjunt de plaques, generalment fixes en els seus tres eixos, per les quals discorren uns tubs que s'exposen d'aquesta forma a la 
radiació solar. 


Energia solar fotovoltaica.
L'energia solar fotovoltaica és una manera d'obteir energia elèctrica gràcies a cèl·lules fotoelèctriques. És una font d'energia renovable que a finals de 2012, amb una capacitat de producció de 100 GW, va esdevenir la tercera font d'energia renovable més important. Els panells solars es poden instal·lar tant a la superfície terrestre com a les parets o a sostres d'edificis. Així mateix es poden integrar específicament en enginys com ara vehicles, fanals, màquines de venda autònomes...


























Col·lectors solars
Un col·lector solar és qualsevol dispositiu dissenyat per recollir l'energia irradiada pel sol i convertir-la en energia tèrmica. La diferència d'aquests captadors és que no es dediquen a generar energia
elèctrica únicament. Els col·lectors es divideixen en dos grups: els captadors de baixa temperatura, utilitzats en sistemes domèstics de calefacció i aigua calenta sanitària, i els col·lectors d'alta temperatura, conformats mitjançant mirall, i utilitzats generalment per produir energia elèctrica. Com a variant, existeixen els estanys solars, on l'energia solar escalfa les diverses capes d'aigua dolça i una solució salina que serveix per emmagatzemar energia solar tèrmica.



Torre solar
Una torre solar és una construcció que tracta d'aprofitar l'energia solar mitjançant la convecció d'aire.En la seva forma més senzilla, consisteix en una xemaneia pintada de negre. Durant el dia, l'energia solar escalfa el fumeral, que alhora escalfa l'aire que hi ha dins creant un corrent d'aire ascendent dins de la xemaneia. La succió que  crea en la  base de la torre es pot utilitzar per ventilar i refredar l'edifici que està sota. En la major part del món, és més fàcil aprofitar l'energia del vent per a produir una ventilació             d'aquest tipus, però en dies càlids i sense vent, la xemeneia podria proporcionar  ventilació quan no seria possible produir-la de cap altra forma.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada