dissabte, 6 de febrer del 2016

Energia Hidràulica



L'energia hidràulica és un tipus d'energia que s'obté a partir de corrents d'aigua dolça. S'aprofiten dos tipus de corrents: les caigudes d'aigua verticalment o els corrents horitzontals.

Perquè aquest moviment pogui fer energia, l'aigua ha de fer moure unes pales d'una roda de molí o unes turbines.De vegades s'aprofita directament, per exemple per a moure una sínia. A d'altres casos, com el de l'aigua emmagatzemada a un embassament, s'aprofita per transformar-la en energia elèctrica.

Per generar energia hidroelèctrica es necessita un generador, per transformar l'energia mecànica del moviment de les pales de la turbina, aquestes mogudes per l'aigua, en energia elèctrica.També pot haver-hi un alternador per transformar el corrent elèctric en corrent elèctric altern, que és el que es fa servir a les cases.


Roda d'un molí, que fa energia.





Parts d'una central hidràulica.

Central minihidràulica.

Les centrals minihidràuliques són un tipus de central hidràulica amb la diferència de que són més petites i tenen una menor potència. Per ser una central minhidràulica a Espanya, aquestes centrals han de tenir una potència igual o inferior a 10 MW.

L'energia que s'extreu d'aquestes centrals provoca menys impacte ambiental i no necessita rius amb tan cabal ni grans embassaments.




Central minihidràulica.



Central de bombeig.


Una central de bombeig, és un tipus de central hidroelèctrica que té dos embassaments, el superior que serveixper alimentar la central, i l’inferior, que serveix per recollir l’aigua que utilitza la central. Aleshores funcionen com a centrals hidroelèctriques normals, però l’energia sobrant de la xarxa és utilitzada per bombejar aigua de l’embassament inferior al superior. Aquesta central suposa un gran estalvi d'aigua.Per bombejar l'aigua disposen de grups de motobombas o grups turbinas-alternadors.

Hi ha dos tipus de centrals de bombeig:

-Les centrals de bombeig pur: Serveixen er produir energia elèctrica prèviament bombejant aigua a l’embassament superior, ja que només rep aigua de l’inferior.

-Les centrals de bombeig mixt: Poden produir energia amb o sense bombeig previ perquè l’embassament superior també està alimentat per un riu. 


Parts d'una central hidroelèctrica de bombeig.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada